Skoči na vsebino

Ukanc: Zlatorogov pravljična dežela ob Bohinjskem jezeru

Tisti, ki tečete na Teku štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera, Ukanc poznate. Tam je zelo lepo, kajne? Priporočamo vam, da tja peljete vaše otroke – dogodivščina bo za celo družino nepozabna!

Zlatorogova pravljična dežela je družinsko doživetje v čudoviti naravi. Nahaja se v Ukancu, zeleni vasici na koncu Bohinja. V njej veljata dva preprosta zakona:
1. Ljubi naravo in jo skrbno varuj!
2. Bodi prijazen z vsemi, ki jih srečaš na poti!

Čeprav je celotna pot po pravljični deželi dolga nekaj več kot dva kilometra, jo tudi otroci zlahka prehodijo, saj je polna zanimivih postaj. Po krožni poti so razporejene točke, ki so označene z junaki iz bohinjskih pravljic. Vsaka točka poleg junaka nosi tudi njegovo pravljico in predloge za poučne dejavnosti v naravi.

Prejšnja leta smo na poti srečali sedem junakov (Zlatorog, Ledeni mož, Jezernik, Polesnjak, Čatež, Zlatovčica, Zmaj Govic), pri vsakem so aktivnosti, ki spodbujajo enega od čutov: vonj, okus, tip, sluh, vid, ravnotežje in kinestetiko. Junakom, ki jih poznamo že od prej, sta se letos pridružila še Bela vila, ki je pravljično deželo razširila proti slapu Savica, in Teleban, ki ga najdemo na Voglu.Poleg naravnih oblik gibanja, h katerim otroke spodbujajo navodila na tablah, otroci spoznavajo in podoživljajo tudi sedem čustev, ki so izpostavljena pri posameznih dejavnostih: v pravljicah se junaki razveselijo, ljubijo pa tudi jezijo …

Pot po pravljični deželi je razdeljena v tri sklope: učna pot kamnov, učna pot vode in učna pot gozda. Celotno pot lahko prehodimo kadarkoli v letu (odseki, kjer pot z vozičkom ni enostavno prehodna, imajo označene obvoze), vedno je zanimiva in poučna, predvsem od maja do oktobra. Če se v Bohinj odpravimo takrat, ko poteka v Pravljični deželi tudi pravljični vikend za družine: U konc’ sveta so pravljice doma (brezplačni družinski vikend dogodek, okoli 20. maja), v Pravljični deželi srečamo tudi pripovedovalko pravljic, gasilce, otroci se lahko peljejo s čolnom, plešejo, preverijo, če so dovolj pogumni za zip line, za spust po jeklenici z GRS, vožnjo s kolesom ali poganjalcem po bike parku …

Otrokom je pot še bolj zanimiva, če jih še dodatno zaposlimo z zbiranjem žigov, ki so pri tablah ob poti. Na info točkah po Bohinju, v restavracijah v Ukancu, v času pravljičnega dogodka pa tudi v Pravljični deželi, lahko dobite knjižico Neža in Jakob v Zlatorogovi pravljični deželi. Knjižica je zelo zanimiva, v njej najdemo zemljevid dežele, pravljice o posameznih junakih, navodila in naloge za otroke ter prostor za žige.

Fotografije: arhiv Zlatorogove pravljične dežele

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja